Navigate / search

ASMA vzw op school

Sinds 1998 geeft ASMA vzw les over geweldpreventie en zelfverdediging op school. Elke workshop wordt op een interactieve manier gegeven die genoeg ruimte laat voor het stellen van vragen en aangepast is aan de specifieke noden van de doelgroep en leeftijd. Vragen stellen kan zowel tijdens als na afloop van de workshop. We vragen telkens dat een leerkracht aanwezig te is zodat die achteraf in de klas het thema bespreekbaar kan houden en eventuele vragen kan beantwoorden.

Workshop geweldpreventie & zelfverdediging

Tijdens deze workshop worden tips met eenvoudige zelfverdedigingsoefeningen afgewisseld. Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe te reageren wanneer ze met agressie geconfronteerd worden, wanneer ze best hun spullen afgeven als ze overvallen worden, hoe grenzen te stellen als ze een vriend/vriendin hebben en hoe ze door toedoen van hun gedrag geweld kunnen vermijden. Verder leren ze berichten in de media over geweld plaatsen en wordt hun eigen visie over geweld besproken.

Indien gewenst kan het gedeelte fysieke zelfverdediging weggelaten worden.

Workshop veilig op het internet

Tijdens deze workshop wordt besproken hoe leerlingen zich veilig en verantwoord op het internet kunnen begeven. Ze leren hoe ze moeten reageren als iemand hen ongepaste voorstellen doet, hen lastigvalt en welke informatie ze beter niet op hun Facebook-account (of andere sociale media) kunnen zetten.

Workshop geweld in films/videogames

Tijdens deze workshop wordt aan leerlingen duidelijk gemaakt dat geweld in films en multimedia niet zo onschuldig is als ze denken. Vaak ervaren jongeren geweld in films en videogames alsĀ  iets dat ‘nodig’ is om een film of spel ‘leuk’ te maken. Aan de hand van een aantal voorbeelden en fragmenten worden de leerlingen aan het denken gezet.